Hoe kies ik goede hardloopschoenen?

Hardloopschoenen

Over kleding kunnen we kort zijn. Niet te strakke vocht-doorlatende kleding is al wat nodig is. Over hardloopschoenen wordt veel gesproken. Er zijn een heleboel manieren om soorten loopschoenen in te delen. Voor beginners is eigenlijk een heel eenvoudige indeling afdoende.

Hoe zit het met hardloopschoenen?

Er zijn schoenen met een harde, dunne zool en schoenen met een dikkere, verende zool. Schoenen met een harde zool hebben als voordeel dat ze niet veel energie absorberen. Dat is fijn voor ervaren lopers met een goede conditie: de energie die uit je spieren komt wordt dan maximaal gebruikt om vooruit te komen en wordt niet opgenomen in de schoen. Zo kun je een grotere afstand lopen met dezelfde energie.

Zijn dure schoenen ook beter?

Voor de onervaren loper is afstand echter helemaal geen issue. Die is bezig met het harder maken van het kraakbeen en het meer elastisch maken van pezen en spieren. Een dikkere, verende schoen absorbeert de klap van het neerzeten van de voet, de heel-strike, en zorgt ervoor dat het nog wat zachte kraakbeen het niet moeilijk krijgt. Een slimme manier om pijn aan je knieën en heupen te voorkomen. Dat komt goed uit, we hoeven als beginner dus geen dure schoenen te kopen: we zoeken een paar goed verende loopschoenen.

Blessures door oude hardloopschoenen?

Hoe lang gaan die nieuwe schoenen mee? Na zo’n 1000-1500 km verliezen schoenen gemiddeld hun verende eigenschappen. Als beginner zou je dan aan nieuwe schoenen toe zijn. Als je echter 1500 km in je benen hebt zitten ben je als regel fit en is het veren van je schoenen minder belangrijk geworden. Hoewel winkels vaak anders adviseren, is er weinig wetenschappelijk bewijs dat oudere schoenen een hogere kans op blessures geven.