Zo ontstaat een knieblessure

Knieblessure

Het ontstaan van een knieblessure en het voorkomen ervan is een belangrijk onderwerp in de loop- en eigenlijk de hele sportwereld.

Je lichaam past zich aan

Het is belangrijk te bedenken dat het lichaam zich heel erg goed kan aanpassen aan wat er van gevraagd wordt. Als je weinig sport hoeft je lichaam niet veel te doen en is het kraakbeen van je gewrichten een beetje zacht. Daar merk je niet zoveel van in het dagelijks leven.

Onvoldoende stevigheid

Als je echter opeens kilometers gaat maken met hardlopen, biedt het zachte en vaak ook een beetje ruwe kraakbeen onvoldoende stevigheid. Krachten op het eronder gelegen bot zijn dan heel groot. In dat bot vlak onder het gewrichtskraakbeen bevinden zich zenuwen. Als je nu met zacht kraakbeen een flinke inspanning gaat leveren kan dat behoorlijk pijn gaan doen omdat die zenuwen geïrriteerd raken. Hetzelfde geldt voor de pezen die je spieren met de botten verbinden.

Het risico van weinig sporten

Als je weinig sport en met name als je wat ouder wordt verliezen de pezen wat van hun elasticiteit. Bij onverwachte inspanningen kunnen kleine, hardnekkige scheurtjes in allerhande pezen en spieren ontstaan. Dan gaat het plezier in hardlopen snel over.

Topsporters en blessures

Het ontstaan van een knieblessure is van heel veel factoren afhankelijk. Het is ingewikkeld om zo’n veelvoud aan factoren juist te ontleden. Een goed voorbeeld zijn topsporters. Echte topsporters hebben maar zelden blessures. Is dat nu door hun bouw, omdat ze heel handig zijn of omdat alle mensen die een blessure hebben doorgemaakt niet meer aan de top kunnen komen?

Veelvoorkomende blessures

Toch zijn er patronen te herkennen. Shin splints, pijn tijdens het lopen aan de voorzijde van de onderbenen komt vaker voor bij onervaren lopers, overgewicht het gebruik van braces en bij mensen die met hun voeten naar buiten gedraaid lopen. Peesblessures zoals van de achillespees en de patellapees, de dikke pees die loopt van de onderzijde van de knieschijf naar het onderbeen, ontstaan vaak in de buurt van het bot. Waarschijnlijk omdat daar de krachten op de pees groot zijn als ze wat minder elastisch zijn.

Verklein de kans op een knieblessure

‘Voorkomen is beter dan genezen’ is hiervoor van toepassing. Geleidelijk opbouwen van de activiteiten en een goede warming-up en cooling down maken de kans op deze blessures kleiner. Het rekken van eenmaal opgewarmde spieren is verstandig met name bij startende sporters die nog last hebben van stijve pezen en spieren. In zijn algemeenheid is het zo dat rustig oefenen een positief effect heeft op de conditie van de gewrichten. Hoewel wetenschappelijk onderzoek naar de lange termijn effecten van sporten op het voorkomen van slijtage nog loopt, lijkt het er sterk op dat sporten het ontstaan van slijtage tegengaat.

Kortom, de tijd is gekomen om de loopschoenen aan te trekken en hardlopend de wereld tegemoet te gaan!

1 Comment

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.