De knie

Hardlopen de knie

De knie

De knie is een belangrijk gewricht in het lichaam. Als het goed is denk je er niet over na en gebruik je het. Het is echter een heel ingewikkeld gewricht dat niet alleen kan buigen maar ook een beetje kantelt, schuift en rolt. Dat zo’n gewricht veel ongemakken kan veroorzaken is daarom niet zo verwonderlijk.

Hardlopen is het tandenpoetsen van je knieën

Michiel geeft aan dat sporten belangrijk is voor je gewrichten. ‘ Door het sporten raakt het kraakbeen beter gevoed. Het gewrichtskraakbeen veert een beetje in en uit waardoor er een aan- en afvoer van stoffen mogelijk is.  Ook wordt het kraakbeen steviger. Bij het hardlopen bijvoorbeeld, beweegt de meniscus over het kraakbeen en fungeert  als het ware als een ruitenwisser. Hardlopen is eigenlijk een soort tandenpoetsen voor je kniegewrichten. Eigenlijk zou je minimaal twee keer per week een half uur moeten gaan sporten om je gewrichten soepel te houden. Vroeger moesten we met een speer in onze hand door de bossen achter een beest aan rennen om eten te krijgen. Tegenwoordig blijven we op de bank zitten wachten totdat het eten wordt thuisbezorgd. Dat is niet zo goed voor je gewrichten. Goed eten en regelmatig bewegen zijn echt belangrijk.

Er zijn nog steeds veel volwassenen en kinderen met overgewicht. Het hebben van overgewicht is schadelijk voor de knieën. De druk kan dan te groot worden. Het is vaak een vicieuze cirkel. Als je te zwaar bent, beweeg je ook minder dus voeden de gewrichten zich niet goed en blijven ze niet soepel’. Hier geldt natuurlijk bij uitstek dat voorkomen beter is dan genezen.

1 Comment

  1. Ik heb onlangs het hardlopen moeten opgeven wegens hardnekkige pijn in de knie. Ik ben onder behandeling en werd van orthesen voorzien. In beweging blijven vind ik echter belangrijk. Dat betekent dus trappen nemen en veel wandelen.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.