In deze FAQ (frequently asked questions) kunt u antwoorden op veelgestelde vragen vinden.

Wie is Michiel van Trommel?

Michiel van Trommel is een orthopedisch chirurg. Hij is sinds 1998 werkzaam bij het BovenIJ Ziekenhuis in Amsterdam. Wellicht herkent u Michiel van Trommel ook uit verschillende media. Zo schrijft hij al jaren columns voor de gezondheidsrubriek van De Telegraaf en is hij veelvuldig te zien bij televisieprogramma’s om commentaar en toelichting te geven over uiteenlopende medische operaties bij bekende Nederlanders.  

Wat is een knieaandoening?

Wanneer u last heeft van uw knie dan liggen daar verschillende oorzaken aan ten grondslag. De meest voorkomende aandoeningen zijn:

  • Gescheurd kraakbeen
  • Gescheurde meniscus
  • Gescheurde kniebanden
  • Gebroken bot
  • Losse kraak- en/of botdeeltjes
  • Slijtage ofwel artrose
  • Ontstoken kniegewricht

Het kan uiteraard ook voor komen dat u last heeft van meerdere aandoeningen tegelijkertijd. Gelukkig zijn er diverse behandelingen om u te helpen. Uw (huis)arts kan u bijvoorbeeld pijnstillers voorschrijven, maar afhankelijk van uw klachten en letsel, kunnen ook een kijkoperatie, fysiotherapie of gewoonweg rust een geschikte behandeling.

Ik heb last van mijn kniegewricht. Wat moet ik doen?

Wanneer u last heeft van uw kniegewricht kan dit meerdere oorzaken hebben. U kunt bijvoorbeeld door een val ernstige knieletsel opgelopen hebben door u uw knie moeizaam kunt bewegen. De knie is vaak dik en pijnlijk. Mocht u ernstige hinder ondervinden, dan is het raadzaam uw knie te laten controleren door uw huisarts.

Ik heb een knieblessure opgelopen, wat nu?

Knieblessures komen helaas vaak voor. Een knieblessure kan al ontstaan wanneer u een onverwachte beweging maakt, de knie verdraaid of de knie overbelast. Het risico hierop wordt verhoogd door het beoefenen van diverse sporten. Wanneer de blessure ernstig is, zoals een gescheurde kruisband of meniscusletsel, zal een operatie nodig zijn. Om toekomstige blessures te voorkomen zal een goede opbouw van training raadzaam zijn. Een sportfysiotherapeut kan u hierin begeleiden. 

Ik heb mijn knie verdraaid. Hebben jullie tips?

Een verdraaide knie kan zeer pijnlijk zijn. Uw knie kan wat gezwollen en blauw zijn. Gelukkig is er meestal verder geen behandeling nodig en biedt rust de snelste genezing. Zorg er uiteraard wel voor dat wanneer uw knie niet dik meer is, u zo snel mogelijk weer uw kniegewricht beweegt. 

Hieronder enkele tips:

  • Blijf zo normaal mogelijk bewegen. Heeft u nog pijn of is de knie nog gezwollen door vocht, neem dan nog rust. 
  • Heeft u last van vocht in uw knie? Leg uw onderbeen dan wat hoger neer op een kussen. Op deze manier wordt de zwelling gemakkelijker afgevoerd. 
  • Ook het koelen van de knie kan de pijn verlichten. 
  • Wanneer de pijn afneemt, kunt u de knie weer gaan bewegen. Het kan prettig zijn om uw knie in te zwachtelen voor wat extra steun bij het staan en lopen.
  • Start voorzichtig met bewegen en zet niet te veel kracht op uw been. Wanneer een beweging te pijnlijk is voor uw knie, vermijd dan tijdelijk de beweging of neem geleidelijke stappen op uw eigen tempo.
  • Is de beweging goed pijnloos, dan is fietsen een goede aanrader. 
  • Meestal verdwijnen de klachten binnen twee weken. Is dit niet het geval, dan wordt u geadviseerd om contact met uw huisarts op te nemen. 

Ik hoor een krak in mijn knie, is dit normaal?

Wanneer u een krak in uw knie heeft gehoord is de kans groot dat u uw meniscus heeft gescheurd. Een plotselinge beweging kan al genoeg zijn om uw meniscus te scheuren. Mocht u na het horen van een krak last ondervinden aan uw knie (pijn, zwelling, het horen klikken van uw knie, door uw knie zakken of zelfs uw knie niet meer kunnen buigen of strekken), dan is het raadzaam direct contact met uw huisarts op te nemen. Na onderzoek zal dan blijken of u geopereerd moet worden.

Kan ik met een knieblessure hardlopen?

Met een knieblessure kun je weer gaan hardlopen. Let hierbij uiteraard wel op dat het hardlopen niet opnieuw klachten veroorzaakt. Het is verstandig om goed aan te voelen of het tempo niet te snel gaat en u niet over uw pijngrens gaat. Zorg voor een goede warming up en bouw het rustig op.

Is hardlopen slecht voor knieën? 

Vaak horen mensen dat hardlopen slecht is voor uw knieën en zelfs slijtage aan knieën kan geven. Dit is niet het geval. In tegendeel zelfs. Uit onderzoek is gebleken dat hardlopers juist minder last hebben van hun knieën. Uiteraard zijn andere factoren die mee kunnen spelen, zoals slechte hardloopschoenen, verkeerde ren-/loopstijl, maar ook een spierontwikkeling die niet in balans is.

Hoe belangrijk zijn goede hardloopschoenen? 

Goede hardloopschoenen zijn zeer belangrijk voor tijdens het hardlopen. Er is een groot assortiment aan hardloopschoenen die geschikt zijn. 

Let op onderstaande tips bij het aanschaffen van juiste schoenen:

  • Het beste kunt u aan het einde van de middag hardloopschoenen kopen. Uw voeten zijn dan wat meer opgezet, waardoor u zo voorkomt dat u uw schoenen te krap koopt. 
  • Onthoud wanneer u uw schoenen past dat u hierbij gaat staan en niet zitten. Wanneer u staat verschuift namelijk uw voet naar voren. 
  • Zorg dat u sportsokken meeneemt. Deze gaat u waarschijnlijk ook dragen tijdens het hardlopen. Zo voorkomt u dat de schoenen niet te klein koopt. 
  • Pas altijd beide hardloopschoenen. Ze moeten allebei uw voeten goed omsluiten. Het kan per merk verschillen hoe de sportschoenen voelen, hierdoor is het verstandig meerdere schoenen te passen.
  • Let op dat u bij uw wreef geen overdruk of irritatie voelt. U kunt hier tijdens het hardlopen hinder van gaan ondervinden. 
  • Het is belangrijk dat uw nieuwe hardloopschoenen goede demping heeft. Dit verzacht de ondergrond en de klap op uw gewrichten wanneer u hardloopt. 
  • Vrouwelijke hardlopers, die overgewicht of brede voeten hebben, worden aangeraden om een mannenmodel te kiezen. Schoenen voor mannen zijn namelijk doorgaans breder.