De KneeClinic

de KneeClinic banner

De KneeClinic is een erkend zelfstandig behandelcentrum (ZBC) zonder lange wachttijden, volledig gespecialiseerd in de knie: het gewricht waarvan om verschillende redenen steeds meer mensen last krijgen. Het team heeft bij elkaar opgeteld meer dan 100 jaar ervaring op het gebied van knieproblemen. In het in 2009 opgerichte behandelcentrum proberen de artsen van de KneeClinic de wachttijden kort te houden en het herstel na een operatie zo kort als mogelijk te laten zijn. In de KneeClinic gaat het dan ook anders: snel, vriendelijk en op topniveau.

Op 1 februari 2019 bestaat het erkende zelfstandige behandelcentrum de KneeClinic tien jaar. Kniespecialist Michiel van Trommel begon zich samen met een groepje bevriende orthopedisch chirurgen te specialiseren in de knie en opende in Amsterdam de eerste polikliniek. Gewoon uit liefde voor dit ingewikkelde gewricht. Michiel deed zijn promotie-onderzoek in Amerika op het herstel van de meniscus. Nu werkt hij binnen een team van acht kniespecialisten. Binnen dat team heeft iedereen ook weer zijn eigen superspecialisatie.

Specialisatie

Een algemeen ziekenhuis is volgens Michiel net een shopping mall. Je kunt er voor de meest uiteenlopende kwalen terecht. Bij de KneeClinic is dat anders: alles draait, hoe kan het ook anders, alleen om de knie. Omdat het zo’n complex gewricht is kan er behoorlijk wat misgaan.

De meniscus bijvoorbeeld is een soort schokdemper die de kracht overbrengt tussen boven- en onderbeen. De meniscus zorgt ervoor dat het uiteinde boven- en onderbeen precies op elkaar passen. Mannen en vrouwen tussen de dertig en zestig jaar krijgen vaak last van hun meniscus. Meestal zijn het kleine scheurtjes die last en ongemak geven. In de gespecialiseerde KneeClinic kan zo’n scheurtje op een eenvoudige en snelle manier verholpen worden. Dit gebeurt met behulp van een kijkoperatie. Doordat Michiel en zijn collega’s veel ervaring hebben en precies weten wat ze wel en vooral ook wat ze niet moeten doen, gaat de operatie over het algemeen erg snel. De kleine operaties voeren ze uit in hun dagcentrum, voor de uitgebreidere operaties maken ze gebruik van de operatiekamers van de achterliggende ziekenhuizen waar zij aan verbonden zijn.

 

Een dag in de KneeClinic

De artsen bij de KneeClinic hebben er een dagtaak aan om alle ongemakken aan de knie zo snel en effectief mogelijk te verhelpen. Deze orthopedisch chirurgen weten echt alles van knieën af en zijn dag in dag uit bezig om patiënten binnen no time weer op de been te helpen.

 

Binnen twee weken geregeld

Michiel vindt de standaardprocedures met betrekking tot knieoperaties in Nederland nog langzaam. ‘Veel huisartsen sturen je naar een fysiotherapeut en veel patiënten proberen het zelf eerst nog een tijdje door. Ze merken dan natuurlijk dat het wandelen niet zo lekker meer gaat en als gevolg daarvan blijven ze wat vaker binnen. Eigenlijk passen ze hun leven aan de mankementen van hun knieën aan. Uiteindelijk komen ze dan bij het ziekenhuis terecht waar ze een MRI scan laten maken. Daar gaan meestal ook de nodige weken aan voorbij. Je verliest op die manier eigenlijk snel zo’n zes weken, terwijl het binnen twee weken allemaal geregeld kan zijn. Eigenlijk een nodeloos verlies van de vreugde in je leven. Alle behandelingen worden door de verzekeringsmaatschappijen vergoed. Je moet wel eerst door de huisarts worden doorverwezen’.

Hoewel je niet meteen voor alles naar een specialist hoeft te gaan, is het wel fijn dat als er echt iets aan de hand is het snel en goed geregeld kan worden.

Hoe kun je nu zelf beoordelen of je bijvoorbeeld een scheurtje in de meniscus van je knie hebt? Michiel: ‘je voelt een scherpe, zeurende soms diepe pijn. Als je op de meniscus drukt, voel je gelijk een pijnscheut. Je moet natuurlijk wle weten waar dat is.  Een huisarts kan met de juiste testjes onderscheid maken wat wel en wat niet vanzelf over gaat en je doorverwijzen indien nodig.