Aandoeningen knie per leeftijdsgroep

Feitjes over de knie, aandoeningen

Veelvoorkomende aandoeningen per leeftijdsgroep

Per leeftijdsgroep ziet Michiel van Trommel een aantal veelvuldig voorkomende aandoeningen.

Meisjes tot 20 jaar

Bij meisjes zie je tot hun twintigste jaar vaak dat het kraakbeen achter de knieschijf pijn doet. Dit geeft vooral problemen bij sporten en traplopen. Hier hoeft geen operatie aan te pas te komen en doet een goed trainingsadvies vaak al wonderen.

Tussen de 25 en 35 jaar

Tussen de vijfentwintig en vijfendertig jaar komen veel sportblessures voor. Voetbal en tennis zijn vaak de oorzaak van een gescheurde voorste kruisband of een gescheurde meniscus.

Tussen de 30 en 50 jaar

Tussen de dertig en vijftig jaar neemt de elasticiteit van de pezen en banden door normale veroudering af waardoor de kans op het scheuren ervan toeneemt. Door te sporten behoud je de elasticiteit van de spieren, pezen en gewrichten. Alle sporten waarbij de je knie goed buigt en strekt zijn goed voor je. Voorbeelden zijn hardlopen, fietsen en zwemmen. Maar ook een regelmatige wandeling is al goed.

Tussen de 30 en 60 jaar

Op deze leeftijd krijg je vaak te maken met een gedegenereerde meniscus. De meniscus raakt dan een beetje uitgedroogd, verliest haar elasticiteit en kan wat makkelijker scheuren. Bij ogenschijnlijk onbelangrijke bewegingen als opstaan uit een stoel of bijvoorbeeld het spelen van een partijtje tennis kan de meniscus dan net ongelukkig worden belast en gedeeltelijk scheuren.

Michiel: ‘Er kunnen in deze leeftijdsgroep ook wel kleine beschadigingen van het kraakbeen in de loopvlakken ontstaan. Dit lijkt een beetje op een scheurtje in de meniscus. De randen van deze scheurtjes in het kraakbeen kunnen pijn doen: ze kunnen een beetje om gaan ‘flappen’. Met een kijkoperatie kunnen we die randen dan polijsten zodat de pijn weggaat. In Nederland gebeurt dat tegenwoordig steeds vaker. Na zo’n kijkoperatie kun je vaak weer goed sporten en bewegen’.

Vanaf 50 jaar

‘Na ongeveer je vijftigste kan de knie gaan slijten. We zien dat bijvoorbeeld veel bij babyboomers van rond de zestig met  knieproblemen. In hun jeugd was er waarschijnlijk minder bekend over het belang van sport en het hebben van een gezonde levensstijl. Ik verwacht dat het aantal mensen in deze leeftijdscategorie dat de komende jaren een nieuwe knie nodig heeft sterk zal stijgen.’

Volgens Michiel slijt bij ongeveer een kwart van de mensen met slijtageklachten alleen het binnenste loopvlak. Deze mensen krijgen dan een beetje ‘O’-benen. De belasting is dan niet meer gelijkmatig en de druk neemt te veel toe aan de binnenkant. `In deze gevallen is het vervangen van alleen de binnenzijde vaak een goede optie. Zo’n operatie is echt precisiewerk en alles moet tot op de halve millimeter en tot op de graad nauwkeurig zijn´.

De ondergrens in leeftijd voor het krijgen van een nieuwe halve knie prothese hangt af van verschillende factoren en is iets wat je met je orthopedisch chirurg moet bespreken. De leeftijdsgrens is naar beneden gegaan omdat de materialen, in tegenstelling tot voorheen, wel zo’n dertig tot vijfendertig jaar meegaan.