Halve knieprothese

Halve knieprothese of unicompartimentele knieprothese: oplossing voor een pijnlijk probleem

Het probleem aanpakken waar het zit. Dat is het idee achter een halve knieprothese. Slijtage aan de binnenzijde van de knie komt bij ouder worden regelmatig voor. Tot voor enige jaren was de enige mogelijkheid dan het vervangen van de hele knie. Dat gaat op zich prima maar je vervangt dan meer dan strikt noodzakelijk en de revalidatie is flink.

Al in de negentiger jaren is de halve knieprothese ontwikkeld. Een slim idee, omdat dan alleen dat deel wat versleten is wordt vervangen.

Sinds de introductie is er veel verbeterd aan het ontwerp en de manier waarop de operatie wordt gedaan. Sinds een aantal is het een heel mooie oplossing voor een pijnlijk probleem. Omdat alleen het binnenloopvlak wordt vervangen is balanceren met de rest van de knie heel belangrijk. Dit is een technisch geavanceerde techniek.

KneeClinic

In de KneeClinic hebben we de operatietechniek ver geperfectioneerd. Zo gebruiken we een ongecementeerde prothese. Deze heeft, indien goed geplaatst, de beste fixatie met het bot. Daarnaast doen we de operatie door de kleinst mogelijke snee.

In Amerika, waar we vaak zijn gaan meekijken met operaties, doen ze deze ingreep inmiddels in dagbehandeling, wat betekent dat je dezelfde dag weer naar huis gaat. Dat vinden wij iets te snel: iedereen blijft bij ons een nachtje over. Daarna begint het revalideren: je mag er meteen op staan en volledig buigen en strekken. Eerst nog met behulp van elleboogkrukken maar, onder leiding van een fysiotherapeut, al snel zonder hulpmiddelen.

Wij zijn tevreden als onze patiënten na een maand of drie zeggen dat zij niet meer weten dat ze zijn geopereerd. Wij spreken dan van de ‘forgotten knee’.

 

Meer informatie?

Kijk voor meer informatie op: https://kneeclinic.nl/

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*