Dit zijn de meest voorkomende knie aandoeningen

Knie prothese

Gescheurde kniebanden of kruisbanden 

Je kniebanden stabiliseren je knie. Wanneer deze scheuren, kun je mogelijk je knie niet buigen of zak je er telkens doorheen. Dit hoort bij de meest voorkomende knie aandoeningen. Vaak wordt de knie dan dik. Een kleine, gedeeltelijke scheur in bijvoorbeeld je binnenband gaat vaak vanzelf over, soms met wat fysiotherapie. 

Als de voorste kruisband is gescheurd kan de knie behoorlijk instabiel worden en is afhankelijk van je sportieve wensen een operatie nodig. 

Beschadigd kraakbeen 

Door een ongeluk of door overbelasting van de knie kunnen beschadigingen ontstaan aan het kraakbeen. Vaak hangt dit samen met een beschadiging van de meniscus. Soms is het dan nodig een kijkoperatie of arthroscopie te laten doen om exact te zien wat er aan de hand is en een en ander weer in orde te maken. 

Gescheurde meniscus 

Dit probleem kan ontstaan doordat je een plotselinge beweging hebt gemaakt. Een ongeluk tijdens het sporten, maar soms ook een simpele verdraaiing of zelfs opstaan uit een stoel kan de reden zijn. 

De meniscus kan ook van het gewricht afscheuren waardoor het verschuift en je knie ‘op slot’ komt te zitten. Een kleine scheur kan met rust overgaan. Als de scheur wat groter is geeft deze meestal veel last en kan een arthroscopie zinvol zijn. 

Gebroken knie 

Door een ongeluk kan je knie breken. Daarbij maakt het veel uit of de breuk doorloopt tot in je gewricht of er net buiten blijft. Meestal geneest het wel met rust en/of gips. Als de breuk doorloopt tot in het gewricht en de verschillende delen van de breuk zijn verschoven kan het zinvol zijn om met een operatie de verschillende delen van het oppervlak van je knie weer aan elkaar te zetten. 

Slijtage of artrose 

Door ouder worden en heel veel andere redenen kan je kniegewricht slijten. Er zijn natuurlijk veel knie aandoeningen. Dat betekent dat er geen kraakbeen meer op het oppervlak zit. Als dat zo is, is het vaal best pijnlijk. Afhankelijk van de ernst, waar de slijtage zit en hoe oud je bent zijn er zeer veel verschillende mogelijkheden om er wat aan te laten doen. 

Bursitis 

Aan de voorzijde van de knie zit een klein kussentje (de bursa) het is een soort airbag. Als je nu vele op je knieën zit of er een tik tegenaan krijgt kan de bura vollopen et vocht. We spreken dan van een bursitis prepatellaris. Het is geen ernstige situatie. Soms gaat het over met rust, soms is het handig de bursa leeg te zuigen met een kleine injectie.