Slijtage van de knie

Slijtage van de knie

Ook wel artrose genoemd, is de meest voorkomende vorm van slijtage van de knie.
Artrose wordt gekenmerkt door het progressief afnemen van het kraakbeen van het gewricht. Als het beschermende kraakbeen verdwijnt, wordt kale bot in het gewricht blootgesteld aan hoge drukken tijdens het belasten. In het bot zitten zenuwen en die raken dan geprikkeld.

 

Wie ontwikkelt artrose?

Slijtage van de knie treedt meestal op bij patiënten die ouder zijn dan 50 jaar. Het komt meer voor bij patiënten die overgewicht hebben. Gewichtsverlies maakt de klachten dan ook minder.

Daarnaast is er een erfelijke component wat betekent dat artrose vaak in opeenvolgende generaties gezinnen voorkomt. Andere factoren die kunnen bijdragen tot het ontwikkelen van artrose zijn trauma aan de knie, onbehandelde meniscusscheuren of ligamentschade en fracturen aan het bot rond de gewrichten.

 

Symptomen van artrose

Artrose symptomen worden vaak erger als de conditie verslechtert. Wat interessant is over artrose is dat symptomen niet altijd met de tijd erger worden. Vaak bemerken patiënten goede maanden en slechte maanden, of klachten die fluctueren met het weer. Dit is belangrijk om te begrijpen omdat het vergelijken van de symptomen van artritis op een bepaalde dag anders is dan een andere warmere dag.

De meest voorkomende symptomen van artrose zijn:

  • Pijn tijdens het lopen
  • Beperkte mogelijkheid om te buigen en te strekken
  • Stijfheid van de knie
  • Zwelling van het gewricht
  • Pijn over de gewrichtsspleet
  • Een gevoel van zwikken tijdens het lopen
  • O-benen of X-benen

Behandeling

Er zijn diverse behandelingen voor artrose. Lees welke mogelijkheden er allemaal zijn in het artikel: Behandeling van artrose.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*