Slijtage van de knie

Kniegewricht

Slijtage van de knie

Slijtage van de knie, ook wel artrose genoemd, is de meest voorkomende vorm van slijtage.
Artrose wordt gekenmerkt door het progressief afnemen van het kraakbeen van het gewricht. Als het beschermende kraakbeen verdwijnt, wordt kale bot in het gewricht blootgesteld aan hoge drukken tijdens het belasten. In het bot zitten zenuwen en die raken dan geprikkeld.

 

Wie ontwikkelt artrose?

Slijtage van de knie treedt meestal op bij patiënten die ouder zijn dan 50 jaar. Het komt meer voor bij patiënten die overgewicht hebben. Gewichtsverlies is hier een goede oplossing voor om de klachten te verminderen.

Daarnaast is er een erfelijke component wat betekent dat artrose vaak in opeenvolgende generaties gezinnen voorkomt. Andere factoren die kunnen bijdragen tot het ontwikkelen van artrose zijn trauma aan de knie, onbehandelde meniscusscheuren of ligamentschade en fracturen aan het bot rond de gewrichten.

 

Symptomen van artrose

De symptomen van artrose worden vaak erger wanneer de conditie verslechtert. Wat hierbij interessant is over artrose, is dat symptomen niet altijd met de tijd erger worden. Vaak bemerken patiënten goede maanden en slechte maanden, of klachten die fluctueren met het weer. Dit is belangrijk om te begrijpen, omdat het vergelijken van de symptomen van artritis op een bepaalde dag anders is dan een andere warmere dag.

De meest voorkomende symptomen van artrose zijn:

  • Pijn hebben tijdens het lopen;
  • Een beperkte mogelijkheid hebben om je knie te buigen en te strekken;
  • Stijfheid van de knie;
  • Zwelling van het gewricht;
  • Pijn over de gewrichtsspleet;
  • Een gevoel van zwikken tijdens het lopen;
  • O-benen of X-benen.

Behandeling

Er zijn diverse behandelingen voor artrose. Lees welke mogelijkheden er allemaal zijn in het artikel: Behandeling van artrose.