Knie verdraaid tijdens wintersport?

Knie wintersport

Wintersport en kruisbanden

Als het wat minder koud wordt in de ski-gebieden begint een drukke tijd voor de orthopedisch chirurgen. In de loop van de dag wordt de sneeuw vaak een beetje papperig. Orthopeden noemen dat voorstekruisbandsneeuw. Als je dan namelijk plotseling draait of valt wil het gebeuren dat je voet blijft staan en je lichaam draait. Doe je dat met gebogen knieën –en dat is tijdens het skiën meestal het geval- dan is de voorste kruisband at risk. Als de kracht op de knie te groot wordt kan deze band afscheuren. Soms hoor je dan –zoals u aangeeft- zelfs een krak. De knie wordt als regel meteen heel dik. Door skiën is er meestal niet meer bij.

Big 4

De voorste kruisband is een van big 4: samen met de achterste kruisband, je binnen- en buitenband zorgen ze voor een belangrijk deel van de stabiliteit van de knie.

Om een goede afweging te maken over het beste behandelplan is echter meer informatie nodig. Een MRI-scan geeft veel informatie over de rest van de knie: is er wat met de meniscus of het kraakbeen aan de hand? Met name als het achter-buitenste deel van het kapsel nog intact is valt het met de instabiliteit vaak erg mee en kun je met flink trainen onder leiding van een goede fysiotherapeut een eind komen.

Belangrijk om te bedenken 

Minstens even belangrijk echter is de rest van het beeld: hoe sportief ben je, hoe oud? Hoe lang wil je nog op niveau sporten? Wat voor soort sport doe je: met name voor sporten met abrupte draaibewegingen op een ruwe vloer is een kruisband van belang. Te denken valt aan zaalsporten als binnentennis, zaalvoetbal of handbal. Voor sporten met minder sterke draaimomenten zoals hardlopen is een intacte kruisband minder van belang.

Revalidatie

De revalidatie is goed te doen maar neemt toch gauw zo’n 6 maanden na operatie in beslag. Een revalidatieprogramma bevat veel oefeningen met kracht en coördinatie.

Al dit soort overwegingen kunnen het best in alle rust worden gemaakt. Het advies dan ook om bij terugkomst een afspraak te maken bij een orthopedisch chirurg bij u in de buurt en alles eens goed op een rijtje te zetten.