Behandeling van artrose

Röntgenfoto van het kniegewricht

Wat is de behandeling voor artrose?

Artrose is de slijtage aan een knie. Behandeling van artrose begint met eenvoudige maatregelen. Als dat niet werkt kan een volgende stap worden geprobeerd. Niet alle behandelingen zijn geschikt voor elke patiënt. Het is verstandig om dit samen met uw arts te bespreken.

 

Er zijn verschillende mogelijkheden:

 • Gewichtsverlies

  Waarschijnlijk is gewichtsverlies een van de meest belangrijke, maar de minst vaak uitgevoerde keuze. Hoe minder gewicht het gewricht moet dragen, hoe minder pijnlijk de activiteiten zullen zijn.

 • Aanpassen van de activiteiten

  Het beperken van bepaalde activiteiten kan in sommige situaties nodig zijn. Tevens kan het leren van nieuwe oefeningen of methoden nuttig zijn.

 • Hulpmiddelen

  Het gebruik van een stok of een enkele kruk in de hand kan de druk op de versleten gewrichten verminderen. Het hulpmiddel kan tegenover de aangetaste knie of aan dezelfde zijde gebruikt worden.

 • Fysiotherapie

  Versterking van de spieren rond het kniegewricht kan de last van de knie verminderen. Het voorkomen van atrofie van de spieren is een belangrijk onderdeel van het behoud van het gebruik van de knie. Fysiotherapie kan hier goed bij helpen. De fysiotherapeut kan een persoonlijk behandelplan samenstellen, waarbij stapsgewijs de spieren worden versterkt.

 • Pijnstillers

  Pijnstillers (bijvoorbeeld NSAID’s en paracetamol) helpen bij de behandeling tegen pijn en ontstekingen. Sommige zijn alleen op recept verkrijgbaar, anderen zijn vrij verkrijgbaar. De werkingssterkte van deze groepen medicijnen verschilt maar minimaal. Je kan hiervoor altijd contact opnemen met jouw huisarts of apotheek.

 • Cortisone injecties

  Injecties kunnen helpen om ontstekingen te verminderen en pijn in een gewricht te verminderen.

 • Synvisc

  Synvisc en andere synthetische gewrichtsvloeistoffen kunnen misschien enig effect hebben tegen pijn bij sommige patiënten met slijtage in de knie.

 • Glucosamines

  Glucosamine lijkt veilig te zijn en kan heel misschien effectief zijn voor de behandeling van artrose, maar onderzoek naar deze supplementen is beperkt. Er lijkt hier geen blijvend effect van te bestaan.

 • Knie Arthroscopie

  Hoe effectief knie artroscopie is voor de behandeling van artritis, is discutabel. Voor sommige specifieke symptomen, kan het behulpzaam zijn.

 • Kijkoperatie

  Een kijkoperatie bij slijtage kan zeer zinvol zijn om pijnlijke punten aan te pakken. Op de slijtage zelf heeft het natuurlijk geen invloed.

 • Osteotomie van de knie

  Een osteotomie of standsveranderende ingreep kan worden overwogen bij de wat jongere patiënten. De druk wordt hiermee na de andere –goede- zijde verplaatst. Het versleten gedeelte blijft daarbij in de knie aanwezig.

 • Totale knieprothese

  Bij deze procedure wordt het kraakbeen verwijderd en een nieuw oppervlak in de knie geplaatst.

 • Gedeeltelijke vervanging van de knie

  Gedeeltelijke vervanging van de knie, ook wel een unicompartimentele knieprothese genoemd, is de vervanging van een deel van de knie. Het is een chirurgische optie voor de behandeling van beperkte artrose.

Bron: verywellhealth

Wilt u van uw knieklachten af?

Voor meer informatie kunt u een kijkje nemen op: https://kneeclinic.nl/