Uitgelicht: 3 veelvoorkomende knieaandoeningen

Knieblessure

De knie is het grootste gewricht van ons lichaam en wordt dagelijks flink belast. Knieklachten kunnen ontstaan door verschillende oorzaken; gewicht, overbelasting, werkhouding en ga zo maar door. In dit artikel worden drie van de meest voorkomende knieaandoeningen toegelicht.

Bursitis praepatellaris

Bursitis praepatellaris is een zeer bekende onder knieaandoeningen waarbij de slijmbeurs van de knieschijf (patella) ontstoken is. Een bursa of slijmbeurs is een dunne zak gevuld met een heel klein beetje lichaamseigen vloeistof. Het bevindt zich aan de voorzijde van de knie, net voor de knieschijf. 

Door irritaties kan de bursa vollopen met vocht als een soort opgeblazen airbag. Dit komt vaker voor bij mensen die veel op hun knieën zitten. Soms ontstaat het echter door een tik tegen de knie. Een bursa is een structuur die buiten het kniegewricht ligt en voelt als een pijnlijke zwelling. Een enkele maal is er sprake van een infectie: dan is de zwelling rood en zeer pijnlijk.

De behandeling bestaat uit rust houden en niet op de knie zitten. Als dat onvoldoende helpt kan de huisarts of een orthopedisch chirurg de holte leegprikken. Een heel enkele maal blijft het terugkomen. Dan kan dan nodig zijn de slijmbeurs met een kleine ingreep te verwijderen. Dit geeft geen blijvende afwijkingen.

Osteochondritis Dissecans

Osteochondritis dissecans afgekort OCD-haard is een aanlegstoornis waarbij een klein stukje bot, vlak onder het gewrichtsoppervlak, niet goed is verbonden met de rest van het bot. Het kan voorkomen bij de meeste gewrichten. In de knie zit het vaak op de ronding van het bovenbeen. 

OCD-haard komt het meest voor bij jong volwassenen. Het eerste teken dat er wat aan de hand is, is dat de knie pijn doet en dik wordt zonder dat daar meteen een aanleiding voor is. Als het stukje bot erg loszit kan het samen met het kraakbeen wat erop ligt, losraken van de rest van het bot en gaan zweven in de knie. Dan nemen de pijn- en slotklachten sterk toe. 

De diagnose wordt duidelijk als je een röntgenfoto met eventueel een MRI van de knie maakt. Zolang het stukje bot niet loszit, is afwachten meestal goed omdat het vaak spontaan vastgroeit. Als het einde van de groeiperiode is ingetreden en de knie nog steeds last geeft, kan een kijkoperatie nodig zijn. Vaak is het mogelijk het stukje vast te zetten. Een enkele maal is dat niet mogelijk wordt het stukje verwijderd.

Mediale collaterale ligament ruptuur

Een van de andere meest voorkomende knieaandoeningen is de Mediale collaterale ligament ruptuur. Dit is een gescheurde binnenband van de knie (MCL – ruptuur).
Het mediale collaterale ligament (MCL) ofwel de binnenband van de knie is samen met de buitenband en beide kruisbanden belangrijk voor de stabiliteit van het kniegewricht. 

Een geheel of gedeeltelijk gescheurde MCL ontstaat vaak door een val of sportongeval waarbij de knie van de buitenzijde wordt geraakt en naar binnen zwikt. Als het een flink trauma is treedt soms ook een beschadiging van de voorste kruisband (VKB) en meniscus op.

Er is vaak pijn aan de binnenkant van de knie en er het kan voelen alsof je door je knie zakt. Soms is er ook een bloeduitstorting zichtbaar. Eigenlijk is de behandeling simpel; gewoon rustig aan doen en eventueel gebruikmaken van krukken. In een week of zes is de band meestal weer stabiel. Een heel enkele maal is een immobilisatie met bijvoorbeeld een gipskoker nodig. Operatieve behandeling is daarom meestal niet nodig.