Zo werkt het kniegewricht

Kniegewricht

De knie is eigenlijk het uiteinde van je bovenbeen en het begin van je onderbeen. In het kniegewricht komen die twee botten bij elkaar. Het is het grootste gewricht van het lichaam. Aan de uiteinde zit een laag kraakbeen. Het kraakbeen zorgt ervoor dat de oppervlakken glad en soepel met elkaar kunnen bewegen. 

Het kniegewricht en kniebanden

Deze laag kraakbeen is elastisch en dempt schokken en stoten. Het kniegewricht wordt op zijn plek gehouden door de kniebanden. Omdat de vorm tussen boven- en onderbeen niet helemaal aansluit zit er aan de binnenzijde en buitenzijde een meniscus tussen. Die zorgt ervoor dat de krachten tussen boven- en onderbeen gelijkmatig worden overgebracht.

Midden in het kniegewricht ligt de voorste kruisband. Deze voorkomt dat het onderbeen tijdens het lopen en het maken van draaibewegingen naar voren schiet. Aan de voorzijde zit de Patella (knieschijf). De patella is eigenlijk het grootste sesambotje van het lichaam. Sesambotjes bevinden zich in pezen vlakbij het kontaktvlak van een gewricht. 

Oorzaak van knieklachten 

Knieklachten worden veroorzaakt door heel veel verschillende dingen. Zoals in de meeste gewrichten gaat het om de balans tussen belasting en belastbaarheid. 

Belasting is wat je van je knie vraagt: je gewicht (soms een beetje veel….), sporten, springen enzovoorts. Belastbaarheid is de tegenpool: als je veel sport breng je je kraakbeen in een goede en vooral harde conditie. Dan kan je knie veel meer aan. 

Het is dus een fabeltje dat hardlopen slecht is voor je knie. Als je belasting en belastbaarheid in de gaten houdt is er niets aan de hand. Om die reden komt het maar heel heel zelden voor dat een marathonloper een nieuwe knie nodig heeft. Zijn of haar kraakbeen is in zo’n supergoede conditie dat het de klappen van het hardlopen makkelijk aankan.

Slijtage van de knie

Er zijn veel websites informatie over de knie. Sommige zijn algemeen, ander heel specifiek. We hebben de meest informatieve sites hier verzameld. Sommige informatie is in het Engels. Dit komt omdat dr van Trommel lid is van de Amerikaanse orthopedische vereniging en vanuit zijn kontakten daar veel nieuwe ontwikkelingen op de voet kan volgen.

Sporten beschermt dus tegen de aanval van bijvoorbeeld overgewicht. Aan de andere kant is overgewicht niet goed voor je knie. Er is een bijna een-op-een verband tussen slijtage van je knie en overgewicht. Natuurlijk speelt ouderdom een belangrijke rol: met het ouder worden neemt de elasticiteit van je gewrichten af en kunnen klappen minder goed worden opgevangen. Dan kan slijtage ontstaan. Reden temeer om te blijven sporten om de kans hier zo klein mogelijk te maken. 

Zacht kraakbeen

Als er met de knieschijf ook maar iets kleins mis is, merk je dat meteen. Veel mensen voelen dat als ze bijvoorbeeld een tijd stilzitten: dan ontstaat er een zeurende flink onaangename pijn voor in de knie die lang kan aanhouden. De vorm en manier van bewegen van de patella in relatie tot de voorzijde van het bovenbeen verschilt tussen mensen en kan bij bepaalde groepen mensen klachten geven.

Ontzien van dit gewricht door nemen van rust leidt weliswaar tot pijnvermindering maar zorgt er ook voor dat kraakbeen zacht wordt. Zacht kraakbeen geeft de druk door op het onder het kraakbeen liggende bot. Hierin bevinden zich zenuwuiteinden die pijn doorgeven. Het is wat dat betreft net als een kleine beschadiging in tand of kies: plotseling ga je warme en koude dranken als pijnlijk ervaren. Het voorkomen van het ontstaan van zacht kraakbeen is voor deze groep mensen dus van groot belang.

Handige websites

De AAOS 

Hospital for Special Surgery 

Royal National Orthopaedic Hospital

De KneeClinic

De Nederlandse Vereniging voor Arthroscopie

Bovenij

Orthopeden

NVOT

Scopie

andere delen 

Riley Williams\mednet view mwdica 

Thomas Wickiewicz